Over Nicole van Kilsdonk

NICOLE VAN KILSDONK (1965) is regisseur en scenarioschrijver. Ze studeerde af aan de Academie voor de Journalistiek en ging vervolgens naar de Nederlandse Film- en Tv Academie die ze afrondde in de richtingen scenario en regie, met de film Post Reykjavik.

Haar werk is veelal ‘crossover’: geëngageerde verhalen over de tijd waarin we leven op een toegankelijke manier verteld, waarin spelregie voorop staat. Ze maakt zowel films voor volwassenen als voor kinderen. Vooral de jeugdfilms Patatje Oorlog en Toen mijn vader een struik werd reisden de hele wereld over en wonnen vele prijzen (waaronder de Cinekidleeuw en de ECFA-prijs en vele andere prijzen)

Tot nu toe maakte Nicole 8 speelfilms, Johan (2005, o.a. Grand Remi World Fest Houston, Best Director Film Fest Palm Beach)en Hoe Overleef ik mezelf (2008, Audience Award Filmfestival Giffoni), Richting West en Patatje Oorlog (oa. selectie de Berlinale 2012), Onder het Hart, Ventoux, de jeugdfilm Toen mijn vader een struik werd (oa selectie Toronto Int FF 2016) en Oude Liefde (2017)

Daarnaast maakte ze veel telefilms voor de NPO, deels zelf geschreven: Man, Vrouw, Hondje, Ochtendzwemmers, Polonaise (beide genomineerd voor Prijs van de Ned. Filmkritiek), Deining (Gouden Kalf Ned tv drama) Zadelpijn, Sekjoeritie en Lost& Found. Ook maakte ze vele stand-alones: Kussen, Zoe en de lolamoviola’s De Vakantie van Kooijmans, On the Rocks, Bruno & Violet en Het Ravijn.

Verder maakte ze enkele series: zo deed ze samen met Mijke de Jong en Dana Nechustan de regie voor de serie Het Labyrint. In 2006 maakte ze de kinderserie De Taxi van Palemu voor de VPRO, geheel opgenomen in Suriname en bekroond met de Beeld&Geluid Award voor jeugd. In de 2018 regisseerde ze samen met Aaron Rookus de serie Zuidas voor BNNVARA, In 2019 deed ze co-regie van de VPRO kerst serie Rudy’s Grote Kerstshow ism. Anna van der Heide. In 2020 schreef ze het vervolg op Ventoux: Casa di David en regisseerde ze enkele aflevering van de succesvolle  historische serie Het verhaal van Nederland voor NPO1. In 2023 komt de telfilm Okedoeibedankt uit (BNNVARA) mat in de hoofdrol 2 dove meisjes, geheel in Nederlandse Gebarentaal. Ondertussen werkt Nicole aan de speelfilm Noodweer ism romanschrijfster Marijke Schermer, evenals de bewerking van het toneelstuk Woiski vs Woiski

Nicole van Kilsdonk op IMDB